»Jeg har også lyst til at spise verden!«

Teatret ved Sorte Hest genopsætter Line Knutzons stykke ‘Torben Toben’. Her 18 år efter premieren, er stykket stadig aktuelt. Af Nanna Boye. …


Teatret ved Sorte Hest genopsætter Line Knutzons stykke ‘Torben Toben’. Her 18 år efter premieren, er stykket stadig aktuelt.

Af Nanna Boye.

nanna@lokalavisen-frb.dk.

Foto: Dan Møller.

 

I afmagt og fortvivlelse over ‘hele lortet’ kommer Torben Toben til at æde verden med ganske få undtagelser, som til gengæld griber heftigt ind i hans tilværelse.

Hans ven Frantz har bekymringer omkring Torben. Torben har ædt alt andet og alle andre. Det skulle skabe den store fred og lykke, men så let går det ikke!

Povl dukker op. Povl får sit at se til den dag, han opdager, at hans mødested Kastellet er væk. Alt er væk – hele Østerbro!

Under et af Torbens turbulente hosteanfald dukker kvinden Agga pludselig op. Nu er de fire, og der må regler til. Det går slet ikke.

Eneste udvej: Torben må æde dem alle sammen …

Det absurde, humoristiske stykke ‘Torben Toben’ er skrevet af den lokale dramatiker Line Knutzon og genopsættes på Teatret ved Sorte Hest.

Det er teaterdirektør Maria Vinterberg, der har fået ideen til genopsætningen. Hun iscenesætter forestillingen og siger til Lokalavisen:

»Jeg er vild med Lines dramatik og forfatterskab.

Jeg faldt over stykket igen i forbindelse med en flytning. Jeg genlæste det, og det er godt og skægt skrevet, og så er temaet vigtigt.

Det handler om menneskers grådighed. Det er godt set af Line, da hun skrev det. Det er nærmest profetisk og sindssygt aktuelt.

Der er så mange lag i den forestilling, og jeg ser ‘Torben Toben’ som et lillebitte mesterværk.«

 

Familien er samlet

Lokalavisen møder Line Knutzon i hendes hjem på Sankt Thomas Allé. Hendes fire – nu voksne børn – er flyttet hjemmefra, mens mor, Marianne, er flyttet ind.

For fire år siden flyttede Line fra Istedgade til Sankt Thomas Allé, og det har hun ikke fortrudt.

»Jeg er opvokset i Humlebyen, og bortset fra en afstikker til Christianshavn i 10 år, har jeg altid boet på Vesterbro og Frederiksberg.

Jeg flyttede fra et partyhjørne i Istedgade hertil, og jeg føler mig både glad og mega heldig.

Jeg bor tre skridt fra byens smukkeste gade, Frederiksberg Allé.

Jeg kan følge med i årstiderne, og min søster bor også lige i nærheden, så nu er familien samlet,« konstaterer dramatikeren.

 

Komisk og tragisk

»Jeg ser det komiske og tragiske i mennesker, og hvordan tiderne skifter. Jeg observerer verden.

Inspiration er et lidt flosset udtryk. Jeg er åben, og skriver om det jeg ser og oplever, som borger, i køen i Føtex og hverdagens tabernakel.

Lige nu er jeg optaget af dårlig ledelse. Dårlig kommunikation gør mig vred, dårlige radioprogrammer med samtaler, hvor alle skal konkludere noget, og man lægger ord i munden på hinanden!

Det er ikke det, folk siger, det er måden folk taler på, og så er der succeskulturen, hvor alting er 100 procent din egen skyld,« siger Line og fortsætter:

»Nogle forestillinger får en hurtig og umiddelbar succes, mens andre ikke rigtigt fænger.

Stykket ‘Torben Toben’ var ikke en stor succes, da det blev opsat på Dr. Dante. Det blev ikke rigtig foldet ud dengang. Det var slet ikke dårligt, jeg lagde det lidt til side. Måske var det tiden og rammerne?

Men nu glæder jeg mig til et gensyn med stykket på Sorte Hest.

Jeg opdaterer og retter lidt i det, men jeg blander mig ikke i opsætningen eller følger produktionen, men det gør jeg nu sjældent.«

 

Slidsomt arbejde

Den 52-årige Line skriver original, absurd dansk dramatik, men hun er også forfatter og er aktuel med bogen ‘Camille Clouds brevkasse’.

»Jeg kan slet ikke forstå, at jeg har været dramatiker i så mange år. Der har været lange perioder, hvor jeg ikke har tjent noget.

Det giver en helt anden ro at skrive bøger, og så udlånes de også. Det er en fordel, for som teaterdramatiker starter jeg forfra hver gang, og det er slidsomt.

Selv om jeg kan håndværket og har en stor kærlighed til faget, så skal dramatikken plejes lidt, før jeg skriver noget igen,« forklarer Line, der ikke er begejstret for udviklingen på de danske teatre med bearbejdede opsætninger af tv-programmer (Skam) og film (Efter Brylluppet).

 

Vi tager os selv alt for alvorligt

»Moralsk hænger verden ikke sammen, og nogle gange har jeg det også som Torben Toben.

Jeg har lyst til at spise hele verden, for vi mennesker er så dumme, vi lærer ikke af vores fejl.

Det er jo både forfærdeligt og komisk på samme tid.

Vi tager os selv meget alvorligt. Kritik tages personligt, og så forsvarer folk sig selv, men kritik er ikke nødvendigvis negativt, men sådan opfattes det ofte,« forklarer Line.

‘Torben Toben’ har premiere på Teatret ved Sorte Hest 26. januar. Medvirkende Paw Henriksen, Karoline Brygmann, Lue Støvelbæk og Kristoffer Helmuth.

Skuespiller Paw Henriksen spiller titelrollen som Torben Toben.

Info: sortehest.com

 

Kommentarer

1