Sid ned i pavillonen

Den kinesiske pavillon i Søndermarken har fået nyt inventar. De nye skulpturelle siddesten er lavet af landskabsarkitekt Greg Kobet. Af Nann …


Den kinesiske pavillon i Søndermarken har fået nyt inventar. De nye skulpturelle siddesten er lavet af landskabsarkitekt Greg Kobet.

Af Nanna Boye.

nanna@lokalavisen-frb.dk.

 

Den kinesiske pavillon i Søndermarken har netop fået nyt inventar, som er skabt af landskabsarkitekt Greg Kobett.

De skulpturelle rullesten er skabt som siddepladser i den kinesiske pavillon.

Det er den amerikanskfødte landskabsarkitekt Greg Kobett, der har udtænkt og forarbejdet det nye inventar i støbt beton til pavillonen.

Til daglig bor og driver han Paradehusets Tegnestue og Paradehuset – Orangeriet på den midtsjællandske herregård, Gisselfeld.

Slots- og Kulturstyrelsens landskabsarkitekt Liv Oustrup siger:

»Greg Kobetts fine møbler i beton gør en stor forskel i den kinesiske pavillon i haven.

Jeg synes, vi har fået skabt et hyggeligt rum, som er brugbart både til børnehavers besøg med madpakker, den lille picnic eller meditation.«

De små rullesten suppleres af et lille bord, som har fået en bambus-lignende struktur, skal lede tankerne hen på kinesisk naturfilosofi, der var grundlaget for indretningen af kinesiske tempelanlæg, haver og pavilloner.

 

Runde former

Landskabsarkitekt Greg Kobett siger:

»Rullesten er sten, der er rundet ved at rulle i brændingen ved kysten gennem mange år.

Væk er alle de skarpe kanter, og tilbage står den glatte, ukomplicerede, runde form, der åbner sig mod alle sider.

I den kinesiske pavillon er rullestenene skyllet op i et tilfældigt mønster som et af naturens egne unikke værker.

Jeg håber, at både børn og vokse vil få en sjov og anderledes oplevelse, når de fremover besøger den smukke pavillon i Søndermarken.«

 

Naturlige elementer

Stenene er udført i indfarvet beton, og de kan tåle det danske klima fra vind, regn, frost og sol, hvis den ellers kigger forbi.

»Det er et fint indslag og et godt initiativ, men de stritter også lidt imod den fine kinesiske pavillon.

Stenene kan se lidt voldsomme ud i forhold til den kinesiske pavillon, men de naturlige elementer passer fint ind i parken,« siger Inge Skov Nielsen, der er nabo til Søndermarken og flittig gæst. Hun fortsætter:

»Jeg nyder lyset og årstiderne i Søndermarken, og når det regner har jeg tit opholdt mig i den kinesiske pavillon. Det er et god sted at falde i staver og kigge ud over Søndermarken, og så er det hyggeligt at se at mange børnehaver der bruger stedet, og spiser deres madpakker her,« siger Inge Skov Nielsen, der er flittig bruger af Søndermarken.

I vinterhalvåret kommer hun i parken tre gange om ugen, og om sommeren endnu mere.

Udsmykningen er skænket af Frederiksberg Fonden.

FAKTA

Søndermarken blev omlagt til en romantisk landskabshave i slutningen af 1700-tallet. Haven rummer stadig flere eksempler på romantikkens fascination af det fremmedartede og dramatiske, bl.a. en norsk bjælkehytte og en kildegrotte. Søndermarken har været åben for offentligheden siden 1852.
Kilde: Kulturministeriet.

Kommentarer

1