Statsløs kongesøn spiller general i musical

Al Agami spiller afrikansk general i musicalen ‘The Book of Mormon’, der udspiller sig i Uganda. Det er en lidt speciel rolle for ham, da ha …


Al Agami spiller afrikansk general i musicalen ‘The Book of Mormon’, der udspiller sig i Uganda. Det er en lidt speciel rolle for ham, da han er født i Uganda, hvor familien er flygtet fra.

 

Af Nanna Boye.

nanna@lokalavisen.-frb.dk.

 

Musicalen ‘The Book of Mormon’ er satirisk og morsom. Forestillingen har premiere i aften, torsdag 25. januar.

»Den handler om mennesker, der rejser ud i verden og gør sig kloge på de mennesker og det sted, de er. De tager sig selv meget højtideligt. Trey Parker og Matt Stone har skabt en musical, hvor de ikke bare går til grænsen. De går over, og det er meget morsomt,« siger Kasper Holten, der instruerer ‘The Book of Mormon’. Det bliver hans første musicalopgave efter en årrække med opera.

Forestillingen udspilles i Uganda, hvor to missionærer vil udbrede kendskabet til mormonernes hellige skrift, Mormons Bog.

 

Barske minder fra Uganda

Med i forestillingen er frederiksbergeren Al Agami, og for ham er forestillingen også en rejse tilbage i tiden og familiens historie.

Den 45-årige Al Agami (født Aleni Agami) er født i Kampala, Uganda og opvokset i landsbyen Arua, inden familien flygtede og endte i Kokkedal. Dengang var Al tre år.

»Jeg er statsløs kongesøn. Min far har både været børnesoldat og militærmand, så for mig er det en forestilling, der åbner op for en masse.

Det er lidt specielt at spille general, men min far synes, det er fint, at jeg spiller i uniform.

Vi har talt meget om stykket og deres minder fra Uganda. De mistede også mange af deres venner da Idi Amin tog magten (general og militær diktator med øgenavnet ’slagteren fra Uganda’, red.),« fortæller Al Agami og fortsætter:

»Jeg var ikke så gammel, men jeg kan godt huske smerte, død og ødelæggelse.

Jeg kan også huske den fred, der var i Kokkedal. Det var lidt for fredeligt i starten, og det tog mig lang tid at vænne mig til.

Jeg skulle også lige lære at være europæer, for dem har jeg jo lært, at man ikke kan stole på.

Det tog mig også lidt tid at lære tillid.

Min families historie er lidt vild og svær at fortælle, men heldigvis har mine forældre opdraget mig til at være høflig, ikke at være bange og føle mig mindre værd. Men jeg er stadig den, der bliver stoppet af politiet,« fortæller Al Agami, der er flyttet tilbage til Frederiksberg til Svanemosegårdsvej.

»Frederiksberg er et knudepunkt i byen. Det bedste hovedkvarter man kan tænke sig, og så er her ro.«

 

Rap på pension

‘The Book of Mormon’ handler også om religion og kultursammenstød, og det er noget som Al Agami også har mærket til.

»Vi taler meget om religion i dag. Jeg er opdraget katolsk, men for mig er religion – uanset hvilken – et sæt med stammetænkende regler og ritualer.

‘The Book of Mormon’ er både et modigt og genialt stykke, fyldt med stereotyper.

Jeg har researchet til forestillingen. Vi har også haft besøg af mormoner på teatret for at høre deres side af historien.

Jeg elsker at være med til at fortælle historier. Det gør jeg, når jeg spiller teater, og tidligere da jeg rappede.

Jeg er autodidakt skuespiller, så jeg suger til mig hele tiden,« fortæller Al Agami og fortsætter:

»Jeg har pensioneret mig selv som rapper. Som voksen rapper jeg ikke om store bryster, en lækker røv. Festerne er også anderledes.

Til gengæld rapper min 18-årige søn, jeg bruger tiden på teater,« fortæller Al Agami, der for første gang, har fået en rolle som afrikaner, tilmed som general af værste skuffe!

 

Handlingen kort

‘The Book of Mormon’ fra 2011 er skrevet af Trey Parker og Robert Lope, mens Matt Stone, der også har lavet sange til Disneys ‘Frost’ – står for musikken.

Vi følger to unge missionærer fra Salt Lake City. De sendes til en fjern landsby i Uganda for at missionere og udbrede kendskabet til mormonernes hellige skrift, Mormons Bog.

Den ene missionær, Price (Silas Holst), er en entusiastisk og stærkt troende ildsjæl, mens hans makker Cunningham (Carsten Svendsen) er mere akavet, naiv og velmenende.

»Når mine forældre har set stykket, ser jeg frem til mange gode diskussioner om det. Min far er også teolog, så vi skal nok få mange ting vendt,« siger Al Agami, der kan ses på Det Ny Teater fra i aften.

 

FAKTA

Joseph Smith grundlagde Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, også kendt som mormonerne. I 1830 udgav han den 588 sider lange Mormons Bog. Joseph Smith betragtes stadig som den store profet af mormoner over hele verden.
‘The book of Mormon’ har bl.a. modtaget ni Tony Awards, herunder Tony Award for Best Musical og ligeledes Olivier Award for Best Musical of the Year.

Kommentarer

1