Barsk skilsmisse og bevægende dokumentar

Art Cinema Frederiksberg viser den fine Michael Strunge-dokumantar og det russiske skilsmissedrama ‘Loveless’. Af Nanna Boye. nanan@lokalavi …


Art Cinema Frederiksberg viser den fine Michael Strunge-dokumantar og det russiske skilsmissedrama ‘Loveless’.

Af Nanna Boye.

nanan@lokalavisen-frb.dk.

Foto fra ‘Væbnet med ord og vinger’.

 

Det er et barskt skilsmissedrama, man oplever i den russiske instruktør Andrei Zviagintsevs film ‘Loveless’.

Zhenya (Maryana Spivak) og Boris (Aleksey Rozin) står midt i en skilsmisse, som er præget af vrede, frustration og gensidige beskyldninger.

De har begge fundet en ny partner og vil gerne starte forfra, uden deres fælles 12-årige søn Alyosha (Matvey Novikov).

Ham er der ingen, der vil have! Alyosha ved ikke, at forældrene skal skilles, men fra sit skjul bag døren, hører han deres skænderier og skilsmisseplaner. Han opløses i gråd, men holder en hånd for munden, så ingen hører noget.

Forældrene har ingen empati eller omsorg, så han kan lige så godt være alene med sin angst og fortvivlelse over at være uønsket.

Forældrene er for længst kommet videre og skal bare lige have solgt lejligheden.

Det der – måske – engang var kærlighed, er afløst af had.

Filmen åbnes med en scene med et blågråt lys, sne og kulde – samme kulde går igen i forholdet mellem forældre og barn.

Lejligheden skal sælges, og efter at have været vidne til forældrenes skænderier, forsvinder Alyosha pludselig en dag … Der går to dage, før Zhenya og Boris opdager, at Alyosha er væk. De er begge væk fra hjemmet, selvoptagede og travlt optaget af deres nye liv.

En stor eftersøgning går i gang, alvoren begynder at gå op for Zhenya og Boris, og herefter vender filmen til en thriller. Den endeløse søgen efter drengen, råben efter ham, opsætning af plakater og flyere. Kameraføringen er langsom og endeløs, og stemningen understreges af en dyster musik.

‘Loveless’ handler om splittelse af familier og om, hvilke barske konsekvenser det kan have. Samtidig er instruktøren også kritisk over for det russiske samfund, bl.a. måden at takle forsvundne børn på. Det er frivillige, der starter eftersøgningen inden politiet kommer på banen.

Hvert minut håber man, at drengen dukker op, men eftersøgningen fortsætter i det uendelige.

‘Loveless’ er en tankevækkende film, der gør ondt helt ind i sjælen.

 

Unge Strunge

Dokumentarfilmen ’Væbnet med ord og vinger’ giver et fint portræt af punkdigteren Michael Strunge.

27 år gammel tog Michael Strunge sit eget liv. Den unge, vilde digter, der printede sit navn ind i den danske 1980’er lyrik.

Det er et indsigtsfuldt, levende og kærligt portræt, hvor instruktøren, Torben Skjødt Jensen, kommer godt rundt om digteren og privatpersonen Michael Strunge. Fra opvæksten i Hvidovre til nattelivet i København, der endte brat, da Strunge valgte at springe ud fra 4. sal.

Det er en livsbekræftende, bevægende og morsom film. Nærværet er til stede i filmen, ikke mindst fordi personerne omkring digteren fortæller så levende.

Når venner, ekskærester, klassekammerater og kolleger fortæller om Strunge, sker det bl.a. med ordene: charmerende, karismatisk, humoristisk, følsom, klog og manisk. Et par af digterkollegerne der medvirker er Bo Green Jensen, Pia Tafdrup, F.P. Jac, svenske Håkan Sandell og Søren Ulrik Thomsen. Sidstnævnte holdt også tale ved kollegaens begravelse.

Filmen viser også Strunge som kamæleonen, f.eks. når han efterligner sit store idol David Bowie.

Dokumentarfilmen er klassisk opbygget med interviews, klip og fotos fra arkiverne, og så er Torben Skjødt Jensen en god fortæller.

‘Væbnet med ord og vinger’ er en medrivende og seværdig film, et nedslag i Strunges liv og tanker. Et varmt portræt af en kompromisløs digter, der også kæmpede indre kampe.

Instruktøren har sat 80’er billeder til digtene, og filmen bliver dermed også et generationsportræt. En medrivende og seværdig dokumentarfilm.

 

 TAG MED I FILMKLUBBEN

ART CINEMA FREDERIKSBERG
I samarbejde med Lokalavisen viser Vester Vov Vov, Absalons­gade 5, film under Art Cinema Frederiksberg. Det sker søndag 4. februar. Her kan du til symbolsk pris se filmene ‘Loveless’ kl. 13.45 og dokumentarfilmen ‘Væbnet med ord og vinger’ kl. 14.

Kommentarer

1