Jeg har fanget mig en myg …

Hver tirsdag er beboerne på Flintholm Plejeboliger og børnene fra Børnehuset Pelikanen samlet til musik og dans. Det skaber glæde i alle ald …


Hver tirsdag er beboerne på Flintholm Plejeboliger og børnene fra Børnehuset Pelikanen samlet til musik og dans. Det skaber glæde i alle aldre.

Af Nanna Boye.

nanna@lokalavisen-frb.dk.

Foto: Dan Møller.

 

Det er tirsdag formiddag, her dufter af hjemmebagte boller, kaffen er serveret, og børnene står i en rundkreds, klar til at danse.

Musikerne fra Karisma spiller op til dans, og Knud Jens Nielsen danser for.

»Går I til dans, eller danser I bare hver dag, for I er meget gode,« lyder det opmuntrende fra Knud Jens Nielsen fra orkestret.

Han fortsætter:

»Nu skal vi danse og synge til ‘Jeg har fanget mig en myg’, det er en ballade-dans, og trinnene er lidt specielle. Vi skal gå til højre og til højre.

Måske driller den lidt for jer, men så starter vi bare forfra. Er I klar?«

»Ja,« lyder det fra de 20 børn i fire-femårsalderen, og lidt efter lidt kommer flere ældre også ud på dansegulvet. Den ældste er Edith på 102 år.

De ældre, der er for fysisk svage til at danse med, drikker kaffe og ser på, men det er tydeligt, at de er optaget af musikken. Enkelte nynner med, mens andre vipper med fødderne, når musikken spiller.

 

Musik og minder

»I skal holde hinanden i hånden alle sammen, i en stor rundkreds.

Den her kan der godt gå lidt kludder i, men det gør ikke noget, for vi skal have det sjovt og rart sammen,« siger Knud Jens Nielsen.

Han både danser og synger for: »Vil du være min hjerteven. Ja, så vil jeg være din igen. Vil du nu være min hjerteven. Ja, så vil jeg være din igen.«

Afdelings-sygeplejerske Sanni Frost Kopenhagen danser med og siger i en af pauserne:

»Børnene og de ældre spejler sig i hinanden. Jeg kan se på de ældres ansigtsudtryk, at der er en glæde, og synergieffekten er tydelig.

Hos de ældre vækker børn, musik og sang ofte minder, og det er godt for de mange demente beboere, vi har her.

Det er her og nu oplevelserne, der er vigtige for demente. Det giver en god stemning, når der er dans.«

I dansen er der spjæt, spark og øvelser, der får både børn og ældre ned i knæ. De ældre er med i det omfang de kan, og for nogle er der næsten tale om gymnastik.

 

De kære små

»Det er dejligt, at de små kommer her hos os. De er så kære, og de skaber glæde, hver gang de kommer. Jeg kan godt lide når der sker noget.

Tidligere spillede jeg guitar, så det er dejligt med musikken,« siger 71-årige Ole Bøgh Seidelin.

Han sidder i kørestol og er altid med, når der er musik og dans, og denne tirsdag trilles han rundt af forstander Peter Lynge Kjær med femårige Oskar i hånden.

»Jeg støtter projektet og er næsten altid med. Det er et vigtigt og godt indslag. Samværet med børnene er livskvalitet.

Det giver en gnist og en glæde hos beboerne, og vi er meget glade for samarbejdet med Pelikanen.«

Ud over den ugentlige musik og dansedag, er der påskeklip, de slår katten af tønden, og til jul er der krybbespil og juleklip.

»Det er vigtigt at bringe børn og ældre sammen, og her er et fint samspil. Det er lærerigt og godt for børnene at være her. På den måde ser og oplever de en del af den verden, de vokser op i, men som de måske ikke ser til daglig,« forklarer pædagog Anne-Dorthe Trillingsgaard og tilføjer, at Pelikanen også har et samarbejde med Ingeborggården.

87-årige Lillian Frederiksen er altid med, når der skal danses.

Hun er en af de ældre, der er med fra start til slut, og det med et stort smil om læben hele tiden. Lillian er dement og kan ikke sige så meget, men der er ingen tvivl om, at hun har haft en herlig time sammen med orkestret og børnene.

Efter dansen er der saft til børnene.

De sætter sig på gulvet og spiser deres madpakker, mens musikerne fortæller om deres instrumenter.

I næste uge er der påskeklip og mere dans på tværs af generationer.

 

Kommentarer

1