Mormor Anna var en skrap cigar!

Billedbogen ‘Mormor’ for voksne er klippet og skrevet af Christiane Hector, og handler om hendes mormor Anna. Af Nanna Boye. nanna@lokalavis …


Billedbogen ‘Mormor’ for voksne er klippet og skrevet af Christiane Hector, og handler om hendes mormor Anna.

Af Nanna Boye.

nanna@lokalavisen-frb.dk.

 

Christiane Hector har lavet en billedbog for voksne. ‘Mormor’ er inspireret fra hendes egen mormor, Anna Hector, der døde i 2014 som 90-årig.

Anna mødte sin mand, Rene Hector, i 1940’erne på Frederiksberg Allé, hvor hendes mor drev et pensionat. Lokalavisen møder forfatteren på en café på Frederiksberg Allé, hvor minderne om mormor pibler frem, mens vi bladrer i billedbogen, der er håndklippet.

Bogen er for voksne, og handler om familien Hector og de kontroverser, der ofte er i en familie, men som der ikke tales så meget om. Det er en bog om sorg, savn, om at miste, vrede og kærlighed. Den er fortalt med både kærlighed og ærlighed til Anna Hector, for nok var hun skrap og bitter efter skilsmissen fra forfatterens morfar, men det var også hende der holdt sammen på det hele.

»Min mormor var en skrap cigar. Hun havde sine holdninger, og man skulle opføre sig på en bestemt måde. Hun havde også sine meninger og rammer, og man skulle ikke træde ud af de usynlige rammer.

Bedsteforældre er ikke bare hyggenisser, og min mormor var en kompleks dame.

Hun var både sød og skrap og ikke særlig pædagogisk; men det var også hende, der lavede citronfromage og tog mig med til balletforestillinger på Det Kongelige Teater og var dygtig til alt håndarbejde,« forklarede forfatteren.

 

Hele paletten af livet

»Problemerne blev fejet ind under gulvtæppet, og følelser talte man ikke om. Det handler måske mere om den generation.

Det var min morfar, der gik, og den skilsmisse sårede hende. Jeg fandt aldrig rigtig ud af, hvorfor de gik fra hinanden, men min morfar var meget mild og rund.

De var meget forskellige,« mindes Christiane Hector og fortsætter:

»Ideen er at vise hele paletten af et menneskes liv, og så kan jeg godt lide billedbøger. Det er et stærkt medie og er med til at skabe en dialog med læseren. Jeg håber, at bogen kan røre læserne følelsesmæssigt,« forklarer den 36-årige Christiane Hector, der har den visuelle indgang til bogen via sin uddannelse som manuskriptforfatter ved London Film School.

 

Stærkodder og Bubbe

‘Mormor’ er klippet og fortalt af Christiane Hector, og med få ord og fine billeder kommer forfatteren rundt om sin mormor, men også tante Stærk-odder, moster Bubbe og morfar. I bogen beskriver hun også tiden efter mormorens død:

‘Jeg arvede også en kuffert fuld af ting, som ingen ville tale om, uden at gøre andre forkerte. Det er mærkeligt, at det skulle være så svært, når vi vel alle ville det samme.’

‘Mormor’ er udkommet på forlaget Eksistensen.

 

 

Kommentarer

1